Onze overheid maar ook de grootste Dierenbeschermingsorganisatie in Nederland heeft sinds 2 jaar het beleid, invasieve soorten schildpadden te laten zitten of als oud vuil weer terug te zetten in de natuur. Geheel tegen de Europese verordening van 2016 in. Wij als schildpaddenopvang met dus wél een hart voor deze dieren vinden dit verschrikkelijk en daarom helpen wij deze dieren juist wél! Samen met meer dan 40 vrijwilligers en meer dan 25 dierenorganisaties door het hele land, zorgen wij ervoor dat elke gevonden schildpad liefdevol wordt opgevangen!
Waarom zouden deze partijen dit zeggen en menen zult u denken?
Het antwoord is geld. Beide organisatie zijn bang dat zij voor de kosten moeten opdraaien. En daarom kiezen zij ervoor het uitsterfbeleid te hanteren. Dit betekent concreet dat zij burgers adviseren om een gevonden en gevangen schildpad terug te zetten in onze kwetsbare inheemse natuur! Zij weten donders goed dat het dier een langzame dood tegemoet gaat. Zij houden er echter geen rekening mee dat dit roofdier de gehele inheemse natuur ontregelt, alle soorten waterbeestjes, padden en kikkers worden opgegeten totdat er niets meer te eten valt. Indien mogelijk vertrekken ze simpelweg over wegen naar de volgende sloot of vijver. Alleen in de warme periode vanaf 18 graden kunnen deze dieren voedsel verteren en hebben zij voldoende energie om te jagen. Ze zijn hier heel fanatiek in omdat deze periode slechts kort is. Het gevolg is dat het dier nooit voldoende voedsel zal vinden om het tientallen jaren vol te houden. Het dier zal tergend langzaam interen en overlijden. Dit lijden kan tot wel 6 a 7 jaar duren. Er zijn uitzonderingen waar de dieren voldoende voeding kunnen vinden of zelfs worden gevoerd. Maar dan nog is ons koude wisselvallige klimaat een grote uitdaging voor dit exotische dier!
Ravon welke de reptielen en amfibieën namens de overheid monitort, komt met hetzelfde feit. Een losgelaten schildpad in de natuur gaat een langzame hongerdood tegemoet.
De meest voorkomende en de laatste jaren verkochte schildpaddensoort zijn de geelwang, roodwang en geelbuikschildpad. Deze zijn dan ook massaal uitgezet in heel Europa. Het gevolg is dat de inheemse natuur wordt beschadigd en er zelfs soorten worden verdreven. Reden dat de Europese verordening invasieve exoten in 2016 is ingegaan. Dit betekende dat elke exoot, welke uit de inheemse natuur kan worden gehaald, dat dit ook gedaan moet worden. Het terugzetten is strafbaar, niet alleen volgens de EU-regels maar ook volgens onze eigen Natuurwet, die het verbiedt uitheemse dieren of planten uit te zetten in onze inheemse natuur!
Het advies om de dieren te laten zitten of zelfs om ze binnen 24 uur terug te zetten is ten eerste dieronwaardig. Bovendien is het voor het bevoegd gezag nooit duidelijk dat zij iemand op heterdaad betrappen die zijn huisdier wil loslaten, of dat dit een gedumpt en gevonden huisdier betreft. Wij weten dat door diverse dierenorganisaties op grote schaal gevonden, opgehaalde schildpadden uiteindelijk weer in de natuur worden vrijlaten. Wij zien inmiddels dat vele niet verboden schildpaddensoorten ook weer worden gedumpt in sloten en vijvers, puur omdat men meent de dieren de vrijheid te gunnen. Puur omdat ze het advies van deze partijen voor waar aannemen. En dat mag je normaal gesproken ook verwachten…
Wij als schildpaddenopvang Nederland blijven strijden om dit leed te doen stoppen. Dit leed duurt al 60 jaar en steeds worden er weer soorten verboden zodat de dieren constant in een vicieuze cirkel blijven lijden. Personen en organisaties die beweren dat deze dieren beter in de natuur af zijn dan in een warme opvang kunt u niet serieus nemen. Juist deze entiteiten houden dit jarenlange leed in stand en zorgen ervoor dat de volgende generatie schildpaddensoorten ook weer worden gedumpt. Net zo lang tot er wéér soorten verboden moeten worden….
Op de achtergrond gaan wij verder met bouwen aan hét Schildpaddenreservaat van Nederland. Daar waar menig schildpadden hart nog sneller van gaat kloppen
Wilt u ons helpen deze strijd te voeren?
Deel onze berichten en of wordt donateur om ons te helpen!
Word vriend van de opvang voor maar 10 euro per jaar.
Of doneer eenmalig een bedrag naar keus. (iDEAL)
https://www.geef.nl/nl/doneer?charity=6151
Alvast superrr dank namens meer dan 2000 schildpadden in de opvang!