Voeding

Waterschildpadden

Kattenbrokjes of Schildpaddenbrokjes?
Een schildpad kattenbrokjes geven geniet niet onze voorkeur. Er is namelijk speciaal schildpaddenbrok op de markt wat juist alle voedingsstoffen bevat wat de schildpad nodig heeft, het heet dan ook niet voor niks schildpaddenbrok en niet kattenbrok 🙂 

Kattenbrok wordt soms geadviseerd door Dierenartsen. Dit alleen om zieke dieren een extra boost te geven. Stop dus op tijd weer met de kattenbrok wanneer de schildpad weer is opgeknapt. Het grootste probleem zit hem in het zoutgehalte, te veel vet en de verhouding van calcium/fosfor is in bijna alle gevallen verkeerd. Het gevolg is dat wij kattenbrok gevoerde schildpadden zien die putjes in hun schild hebben of erger nog schildrot. Pas dus op met verkeerde voeding, reptielen zijn heel erg gevoelig hiervoor.

Daarnaast mag er best als traktatie eens gedroogd voer worden gegeven zoals garnalen, visjes, vlo kreeftjes en meelwormen. Maar let ook op dat dit slechts snack zijn. Het beste is een speciale brok te voeren en daarna eventueel wat snacks in de vorm van gedroogd voer. Daarnaast is het mogelijk dat u het droogvoer bepoederd met speciaal verkrijgbaar vitaminepoeder. Via onze webwinkel: www.schildpadvoer.nl is meer informatie te vinden over voeding, ook kan hier voeding worden besteld. De speciale brok voor schidlpadden heet bij onze “rode brok”

De opbrengsten van deze webshop komen onze schildpaddenopvang in Harkema volledig ten goede.

Landschildpadden

Wij zeggen vaak, de beste voeding voor landschildpadden groeit buiten! Natuurlijk op een veilige plaats! Binnenkort komt hier een lijst van planten die u gerust kunt voeren aan uw landschildpad. Dit is goedkoop maar bovenal erg gezond! Via onze webwinkel verkopen wij tevens zaadjes zodat u uw eigen kruiden en onkruiden kunt zaaien als voeding voor uw schildpad. Klik hier

Qua groenten en fruit zijn er legio mogelijkheden. Belangrijk om te weten is om in ieder geval bloemkool, tomaat en gewone sla te mijden. Daarnaast mag fruit slechts 10% van hun dieet bevatten. Wij hebben het dan over de meest voorkomende europese soorten zoals de Griek (Testdudo Hermanni) en de Rus (Testudo Horfieldii) De Kolenbrander is bijvoorbeeld een soort die een veel hoger percentage fruit moet hebben, dit mag gerust op 25% zitten.

Ook komt hier binnenkort een lijst van veilige voeding.