Over ons

De oorsprong van onze schildpaddenopvang ligt in een jarenlange (25+) hobby van de huidige beheerder. Welke in 2009 starte met een hobbymatige opvang voor afgedankte waterschildpadden, veelal gevonden in de natuur. Naarmate de aantal op te vangen schildpadden groeide werd in in juni 2013 Stichting Schildpaddenopvang Nederland opgericht.

 

Inmiddels (2021) huisvest de schildpaddenopvang in Harkema meer dan 1800 verweesde water- en landschildpadden. De dieren hebben de beschikking over grote ruime verblijven. De binnenruimte biedt ongeveer aan 1000m2 ruimte. Voor de waterschildpadden, welke ruim 90% van de aantallen vertegenwoordigd, is er binnen bijna 100.000 liter water beschikbaar. Daarnaast houden wij onze schildpadden in de zomer buiten. Dit geldt overigens alleen voor de soorten die dat kunnen verdragen. Wij doen dit vooral omdat wij geen “gevangenis” willen zijn. Wij willen proberen dat de schildpadden die altijd in de opvang moeten blijven toch een dierwaardig leven hebben met voldoende uitdaging en verrijking in hun bestaan. Hier hoort ook de echte zon bij! 

In de buitenruimte is er de beschikking over een enorme vijver met circa 300.000 liter water. Daarnaast hebben de waterschildpadden voldoende zon en ei legplekken. De landschildpadden hebben circa 350m2 ruimte met een zo natuurlijk mogelijke benadering.

Jaarlijks vangen wij circa 600 schildpadden op uit heel Nederland, de meesten hiervan zijn gevonden al zijnde losgelaten schildpadden.  Onze populatie betreft ongeveer 80% gevonden dieren en de overige 20% waar door de voormalig eigenaren afstand van is gedaan. 

Samen met onze vaste dierenarts krijgen de schildpadden de beste medische zorg die er mogelijk is. Elke gewonde en/of zieke schildpad krijgt van ons een kans. Wij hebben namelijk een zeer streng euthanasiebeleid.  Dit betekend dat alleen bij ondraaglijk lijden zal worden overgaan tot euthanasie. Ruimtegebrek of kosten zal nimmer een reden zijn! 

 

OPVANG

Het opvangen van schildpadden is natuurlijk onze kerntaak. Wij bieden voor de meeste schildpadden levenslange zorg. De reden hiervoor is dat niemand deze soorten schildpadden wil.

EDUCATIE

Minstens zo belangrijk is onze educatie kant. Ons doel is hierbij om sowieso de aanschaf van een schildpad af te raden. 

PREVENTIE

De preventie hoek biedt inzichten om schildpadden niet als huisdiern aan te schaffen. Maar belangrijker nog het afdanken van schildpadden in de natuur. Het dumpen van schildpadden in de natuur is dierenmishandeling en zorgt voor een lange doodstrijd die jaren kan duren. 

NATUURBESCHERMING

Niet voor niets zijn de meeste gedumpte uitheemse schildpaddensoorten benoemd als invasieve soort. Zij richten enorme schade in onze inheemse natuur aan.