Helaas moeten wij meedelen dat wij per heden, 22 juli 2024, een hopelijk tijdelijke stop invoeren met nieuwe gevonden dus meestal gedumpte schildpadden. We hebben op dit moment bijna onvoldoende ruimte om alle dieren nog aan te kunnen en ze dierwaardig te houden. Er komen veel zieke dieren binnen waardoor wij door de enorme aanvoer tegen problemen aanlopen met de capaciteit. Wij hebben dit jaar alleen al 1100 schildpadden opgevangen, waarbij we nu op een totaal komen van meer dan 5000 schildpadden. Er zijn nog circa 150 schildpadden onderweg en dan moet de zomer nog komen! Zoals u begrijpt is het schildpadden dump probleem in al die jaren vreselijk uit de hand gelopen. Daarnaast moeten we deze stop invoeren omdat we ook gebonden zijn aan Wettelijke eisen ten aanzien van het belangrijkste: Het dierenwelzijn!
Helaas kunnen we ook niet doorverwijzen naar collega’s want elke opvang in Nederland, België en Duitsland zit vol met vooral (invasieve) gevonden waterschildpadden.
Het enige wat in Nederland is geregeld zijn de volgende aanwijzingen en daar zullen wij dus tegen onze dierwaardige principes, vinders naartoe moeten verwijzen… Dit zou namelijk de oplossing zijn;
https://www.rvo.nl/onderwerpen/invasieve-exoten/algemene-regels/gevonden-dier
https://www.dierenbescherming.nl/diervriendelijk-leven/zorgen-voor-dieren/schildpadden
Wij willen u graag uitleggen waarom?
We doen het heel graag voor de dieren, maar zolang wij geen slechts eenmalige financiële hulp krijgen van de overheid voor een grotere locatie (het schildpaddenreservaat) kunnen wij dit probleem niet langer proberen op te lossen, het is erg uit de hand gelopen en het probleem zit mede in de kern van de mensheid het is voor velen een gewoonte geworden. Jarenlang (vanaf 1970) zijn schildpadden losgelaten en als vervolgens blijkt dat die dieren verhongeren in de natuur, laat het geweten het meestal niet toe om anders in te zien en juist te helpen. Bijna iedereen die hier zijn of haar schildpad brengt is door de omgeving al aangezet om het dier ergens los te laten. Want ja daar en daar zitten al dertig jaar schildpadden en ze hebben zelfs jonkies dus ze doen het goed en zien er goed uit zo op een afstandje, ik zie al twintig jaar dezelfde schildpad…. Maar dat daarnaast onze natuur ook nog eens naar de bliksem gaat kijkt niemand na, ze zijn niet voor niets Europees invasief verklaard!
We hebben ontzettend veel werk en jammer genoeg veel kosten aan gevonden dieren. Ze hebben dure medicatie nodig om verschillende parasieten te bestrijden, of andere medicatie bij long- en oogproblemen. Hiervoor is een deskundig dierenarts nodig en hebben we veel warmte, water en dure voeding nodig om er weer bovenop te komen. We willen elk dier een kans geven en niet een organisatie zijn die de dieren maar dood laat gaan. Wij willen blijven inzetten op kwaliteit en niet op kwantiteit. Na de stijgende energie- en voedselprijzen, plus een populatie groei van circa 1000 schildpadden per jaar is het wel duidelijk dat er snel een grotere plek nodig is en een verbod op in ieder geval waterschildpadden. Als wij doorgaan met opvangen krijgen we straks ook te maken met de handhavende kant van de overheid en dat willen we natuurlijk voorkomen!
Er is een enorm netwerk van vrijwilligers actief door heel Nederland, die tussen hun eigen werk en gezin zich onbaatzuchtig inzetten voor al deze schildpadden. Dit vergt veel van deze mensen en we kunnen niet oneindig doorgaan om deze mensen altijd maar te belasten. Vooral als het mooi weer is en iedereen ook wel eens wil genieten. Juist op zulke dagen gaan alle gedumpte schildpadden aan de wandel en staat de telefoon roodgloeiend.
Wij hebben daarnaast een enorme administratieve druk om al die gevonden dieren te registreren en te verwerken, ook alle vrijwilligers en organisaties op afstand. Daarnaast gelden er allemaal verschillende wetten en opleidingen waar wij aan moeten voldoen en ook op worden gecontroleerd. Het kost ons veel tijd maar ook veel geld, geld van onze donateurs die we ook moeten besteden aan zulke zaken. Het is belangrijk, wij begrijpen dat goed, maar zorg ervoor dat je al onze inzet ook beloont als overheid. Er gaan letterlijk miljoenen naar natuurbescherming. Elke schildpad die wij uit de natuur halen, eet bijvoorbeeld in zijn bestaan al duizenden kikkervisjes en uiteindelijk ook volwassen kikkers, salamanders en wat al niet meer. Dat zijn uiteindelijk miljoenen dieren die wegvallen in ons eigen ecosysteem, waterlichamen putten uit en de schildpad vertrekt naar het volgende voedselrijke lichaam. Als hier goed en deskundig naar wordt gekeken dan zijn er toch financiën vrij te maken voor een reservaat, dus een omheind gebied, waar de dieren vrij van gevaar, honger en ongemak kunnen “uitsterven”. Waarbij de dieren zo natuurgetrouw gehouden worden met uitzondering van daadwerkelijk voortplanting.
Voor ons omdat wij er middenin zitten is het allemaal wel duidelijk. Er moet nu actie komen om dit alles te realiseren. Zo niet, dan moeten wij toch echt blijvend stoppen met gevonden schildpadden. Daarnaast, zo lang er nog geen positieflijst is voor reptielen, zijn we letterlijk aan het dweilen met de kraan open. Een verbod zou een stip in de horizon zijn waar we naartoe kunnen werken, maar als dit weer heel lang gaat duren, zijn we al te laat.
Vooralsnog blijven we uitbreiden wat we kunnen, zodat mensen die afstand willen doen van hun eigen schildpad bij ons terecht kunnen. Dit zijn vooral schildpadden die vaker goed gezond zijn, geen nare vreemde inheemse parasieten hebben en die dus veel minder medische kosten en werk met zich meebrengen. Daarnaast zullen er altijd nog gevonden dieren blijven binnendruppelen maar voorlopig niet met de golfslagen die we nu te verwerken krijgen.
Alle organisaties en vrijwilligers op afstand die nog schildpadden hebben zitten worden natuurlijk nog opgehaald. Wij verzoeken wel om direct te communiceren dat er geen schildpadden meer worden opgehaald omdat er geen plek meer voor is.
Ik begrijp dat dit alles voor velen een donderslag is bij heldere hemel, maar tegelijk hadden wij nooit kunnen indenken dat er zoveel schildpadden in korte tijd zijn aangetroffen en gebracht. Ik heb het onderschat en zonder externe hulp van de overheid die dit toestaat in de verkoop, is het dweilen met de kraan open! Wij gaan ons meer richten op mensen die fatsoenlijk afstand kunnen doen van hun schildpad, op dit moment moeten zij maanden wachten om de schildpad te kunnen brengen, puur omdat alle quarantaines vol zijn door de overvloed van gedumpte gevonden schildpadden die langdurige zorg nodig hebben.
Ik hoop op ieders begrip en blijf samen hopen dat de overheid ons gaat helpen!
Gerard van der Wijk
beheerder