Je verwacht het niet, maar toch worden er nog duizenden schildpadden als huisdier gehouden in Nederland. En dat gaat vaak ten koste van dierenwelzijn.
Het begint al bij het stukje verkeerde voorlichting bij aankoop, naast dat er weinig echte kennis is wat een schildpad nodig heeft. Zoveel dieren zitten in kleine bakjes, krijgen eenzijdig voer, hebben geen goede lampen of bijvoorbeeld niet eens een degelijk stuk om droog te kunnen zitten.
Regelmatig gaat het om onwetendheid bij een eigenaar en zijn de intenties wel juist, maar de uitvoering is gewoonweg niet voldoende. Daarbij is het soms erg lastig goede betrouwbare informatie te vinden op internet.
Als zoiets gebeurt bij bijvoorbeeld een hond, kat of konijn weten veel mensen dat het niet juist is en dat ze er iets mee moeten. Maar bij schildpadden is de kennis van velen zo gering dat ze er onbewust niet eens opletten of niet weten of de huisvesting goed is.
Wij zien dagelijks de gevolgen van schildpadden die uit erbarmelijke omstandigheden komen en soms zelfs bij ons nog hun leven lang restverschijnselen hebben. Waterschildpadden die niet kunnen zwemmen door dat jarenlang niet te hebben gekund. Dieren met compleet vervormde schilden, dieren met ernstige tekorten en vooral vaak schildrot en extreme zwakte. We krijgen ze vaak weer opgeknapt maar helaas vaak ook niet. De jarenlange verwaarlozing eist vaak zijn tol.
Inmiddels is ook de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming steviger gaan handhaven op het welzijn van schildpadden en wij werken enorm fijn met hen samen om de wereld voor elke soort schildpad weer mooier te maken. Met het doel het dier beter te huisvesten, nooit om zomaar een dier af te nemen!
Twijfel jij aan het welzijn van een schildpad die je hebt gezien? Vink dan het volgende standaard lijstje af:
-Heeft de waterschildpad voldoende ruimte om te zwemmen?
-Betreft het een landschildpad? Heeft de schildpad dan een goede bodembedekking en voldoende bewegingsruimte?
-Heeft het dier een UVA- én UVB lamp en is er een warmtespot aanwezig?
-Heeft de waterschildpad een groot genoeg stuk om volledig droog te kunnen zitten onder deze lampen?
-Oogt het dier energiek en fit? Zijn de ogen helder en is het schild netjes?
-Heeft een landschildpad voeding en water ter beschikking?
-Vrouwelijk dieren moeten de beschikking hebben over een zandbak met een diepte van tenminste anderhalf keer de lengte van de schildpad.
Dit is een standaardlijst, maar lees je wel in op soort specifieke behoeftes.
Twijfel je en wil je advies? Dan zijn wij altijd bereid om mee te denken.
Heb je echt een sterk vermoeden van verwaarlozing of mishandeling? Bel dan 144.