Gevonden schildpadden moeten altijd worden gevangen!

Maandag 09 Juli 2018
Waarom?
Schildpadden leven het liefste nabij water, dan voelen zich het veiligst. Een schildpad die aan de wandel gaat is op zoek naar een betere plek. Waar bijvoorbeeld meer voedsel is of waar het warmer is. Ze zullen dit niet snel vinden, aangezien Nederland een te koud klimaat heeft. Eigenlijk zoeken ze als gekweekt en gedumpt huisdier naar een plek, vergelijkbaar waar ze ooit vandaan kwamen. Namelijk een lekkere warme plek binnen waar ze gevoerd worden. Ooit hun thuis dus. De schilpadden die buiten leven moeten echt overleven!

 
De fabel dat schildpadden ergens prima buiten leven is pertinent niet waar! Als dat waar zou zijn, dan hadden wij onze opvang toch niet helemaal niet hoeven hebben.... Dan hadden we ze mooi in de natuur gelaten.... Wij krijgen echter vaak schildpadden binnen die jaren buiten hebben moet overleven. Het gevolg is, erg mager, vol parasieten, slechte ogen, huid en schild als gevolg van een hele lage weerstand. Dit komt omdat de schildpad te weinig voeding heeft kunnen vinden, te korte periodes kan opwarmen, waardoor deze weinig voedsel goed kan verteren. Met het gevolg dat er te weinig vitamines, mineralen en vetten worden opgenomen. Waardoor het dier zwakker en trager wordt en deze dus ook niet meer kan jagen op voedsel. Elk jaar in de winter teert een schildpad daarom in op zijn reserves zodat er op laatst niets meer overblijft dan een doodzieke schildpad.

Tot slot! Een schildpad aan de wandel heeft nog voldoende energie en de grootste overlevingskans als deze wordt gevonden en ondergebracht bij een schildpaddenopvang. Puur om ook dit dier, wat evenveel recht heeft op leven, dan ieder ander dier, te redden! Want hoe dan ook zal de schildpad overlijden, hetzij redelijk snel als deze bijvoorbeeld dodelijk wordt aangereden, koude shock of langzaam aan de hongerdood of wonden!

PS: Wij ontvangen vele zichtmeldingen van schildpadden. Deze schildpadden zit in of nabij het water. Helaas zijn deze schildpadden niet te vangen. Een schildpad is namelijk vliegensvlug in het water, waardoor deze onvindbaar is. Het melden is altijd goed, zo kunnen wij in kaart brengen, waar zich allemaal schildpadden bevinden. Schrik niet, het zijn er al duizenden!!

PS2 :) Mensen die anders beweren hebben gewoon niet de ervaring en kennis die wij na jaren hebben opgebouwd. Deze mensen nodigen wij graag uit om een paar dagen vrijwilligerswerk bij ons te doen. Op deze wijze kunnen zij het snelste leren! Door dit simpelweg met eigen ogen te zien ;)