Deze twee zijn van een ordinaire dump gered!

Maandag 30 April 2018

Onlangs werden wij door een dierenliefhebber geattendeerd dat iemand van haar schildpadden af wilde. Daarbij dreigde ze anders de schildpadden los te laten in de natuur. Onze hulp werd ingeroepen. Normaal gesproken geven wij dan ook het advies de schildpadden aan ons over te dragen (al dan niet tegen kosten). Echter de grote afstand Limburg - Friesland was voor de melder en de houdster van de schildpadden niet mogelijk. Voor ons is dit ook onmogelijk aangezien wij geen vervoersmiddelen hebben. Daarom hebben wij overleg gehad met de Dierenbescherming met de vraag of de dieren z.s.m. konden worden getransporteerd naar ons. Dit vergt natuurlijk enige tijd en coördinatie.

Echter afgelopen zaterdag begon de houdster dermate te dreigen om de schildpadden alsnog los te laten, als wij niet voor 12:00 uur de dag daarop de schildpadden gingen ophalen. Aangezien wij ons niet emotioneel laten chanteren maar toch verantwoordelijkheid voelen over deze diertjes hebben wij direct contact gezocht met Meldpunt 144 en daarna Politie Limburg. Hen erop gewezen dat mevr. een strafrechtelijke handeling wilde verrichten, door een huisdier te dumpen. De Politie heeft vervolgens contact met mevr. gehad en haar advies gegeven dit niet te doen. Daarop hebben wij met behulp van de Dierenbescherming Limburg de dag daarop (zondag) de schildpadden alsnog veilig kunnen stellen. In samenwerking met vrijwilligers van de Dierenbescherming in Friesland zijn de dieren in de loop van de dag bij ons aangekomen in Harkema.

De twee schildpadjes van 1,5 jaar oud en zijn helaas in slechte conditie (zacht schild, slechte huid) maar niet in dermate dat zij overlijden. Wij zullen de komende tijd de diertjes geven wat ze echt nodig hebben, zodat ze kunnen uitgroeien tot grote en gezonde exemplaren. Met dit verhaal willen wij duidelijk maken dat wij alles willen doen om schildpadden te redden. Echter hebben wij niet de middelen om vervoer te kunnen regelen. Wij vangen met alle liefde de gevonden beestjes op, maar vragen echter om zelf vervoer te regelen. Wij kunnen helaas niet anders. Daarnaast de kosten die bij vervoer gemoeid zijn kunnen wij niet opbrengen. Het verzorgen van inmiddels 1000 schildpadden kost veel geld en tijd. Daarnaast kunnen wij van dierenambulances ook niet verlangen om dergelijk grote afstanden af te leggen. Naast de kosten is zo’n dierenambulance dan ook langere niet beschikbaar in die regio. Stel dat er dan iets levensbedreigends gebeurd, dan kan er niet op tijd worden ingegrepen.

Daarnaast, het vraagstuk of wij gevoelig zijn voor emotionele chantage is erg moeilijk. Wij hebben het vaker meegemaakt. Helaas kunnen wij ook niet alle schildpadden redden, al willen wij dat heel graag. Het is ten slotte een hulpeloos diertje. Hoe wij hier in de toekomst mee omgaan gaan we nog over nadenken. Afwimpelen is geen optie. Heeft u tips? Wij horen het graag.

Speciale dank aan Andrea (de meldster) Dierenbeschermingscentrum Limburg en de Dierenbescherming Friesland.

Wilt u ons helpen, schildpadden te blijven helpen? Elke donatie hoe klein dan ook is welkom. Bedankt namens onze schildpadden. https://www.geef.nl/nl/doneer?charity=6151&ref=&referenceCode=&amount=5.00&fixedAmount=N